Wat kan ik eigenlijk? Wat moet ik gaan doen?

Deze vragen stellen we onszelf allemaal wel eens en als het goed is ook meerdere keren in ons leven. Door het antwoord op die vragen merken we of we op de juiste weg zijn, of juist helemaal niet.

Je zal, als voorbeeld, maar een opleiding tot bedrijfseconoom met succes hebben afgerond en er werkend in de betreffende sector achter komen dat je er diep ongelukkig van wordt. Wat dan!

Doen waar je goed in bent
Ik ga ervan uit dat mensen moeten doen waar ze goed in zijn. Maar dat is best een lastig vraagstuk. Het begint al op de middelbare school. Het kiezen voor een opleiding doe je toch niet zomaar. En daar komt nog bij dat je er enkele jaren aan vast zit. En ook nog dat intussen de wereld om ons heen verandert.  

Het zou bij voorkeur mogelijk moeten zijn dat je bij het starten van een opleiding of een nieuwe baan, eerst goed verkent of dat wel bij je talenten (aanleg) en je behoeften, of verlangen past.  Dat geldt ook bij het volgen van een kortdurende opleiding of cursus. De kans op succes neemt toe als dat leertraject past bij jouw drijfveren en talenten. Onze ervaring leert ons dat mensen allerlei reden hebben om voor een bepaalde werk of studierichting te kiezen, maar dat dat maar zelden gebaseerd is op interne drijfveren of al aanwezig talent.  

De weg naar een oplossing
Het wonderlijke is dat dat wel heel goed kan. Niet door een online vragenlijstje in te vullen, maar wel door een gedegen onderzoek naar jouw drijfveren en talenten. Wij hebben uit de vele beschikbare en door ons uitgebreid beproefde methoden gekozen voor TMA: Talenten Motivatie Analyse. Met die methode kan het nog snel ook!    

Voorbeelden
Ik heb meerdere studenten geholpen die er (gelukkig) tijdens de studie al achter kwamen dat de gekozen richting niet de juiste was. Goed dat men aan dat gevoel durft toe te geven, maar best lastig om te bepalen welke studie je dan wel zou moeten kiezen. Je wilt een dergelijke ‘foute’ keuze niet nog een keer maken. Met ons onderzoek en twee gesprekken heb ik meerdere studenten kunnen helpen bij het maken van deze keuze. En met succes. Iedereen heeft een nieuwe studie gekozen, die met plezier gevolgd en ze werken met succes in die bijbehorende sector.

Alex Janssen

Ook heb ik mensen geholpen die na afloop van een studie twijfelden of de sector waarin zij zouden ‘moeten’ werken wel de juiste is. Met hetzelfde onderzoek kunnen we die ‘twijfelaars’ helpen zekerheid te verschaffen over hun kwaliteiten. Dit vertrouwen in eigen kennis en vaardigheden gebaseerd op hun diepere drijfveren en talenten geeft duidelijkheid over de eigen positionering. Zij durven te staan voor hun expertise en weten die om te zetten in effectief gedrag.

De vragen in de aanhef zijn echt niet voorbehouden aan studenten alleen. Het werk of de omstandigheden kunnen in de loop van de jaren immers zodanig veranderen dat mensen er zich niet meer in thuis voelen. En wat dan?

Aan de slag
Precies: met onze hulp kun je vaststellen wat nu beter bij je past. Met behulp van TMA als instrument en onze kennis van de arbeidsmarkt kunnen we voor jou de ideale match vinden waar je kwaliteiten volledig tot hun recht komen. Waar je gelukkig wordt van je werk!

Bel me gerust als je eens wilt verkennen of je met onze hulp sneller en beter geholpen bent om verder te komen.

Alex Janssen, loopbaancoach

Deel dit met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gerelateerde blogposts