Van ‘slecht’ naar ‘realistisch’ leiderschap

Op herhaling

Alweer een blog over leiderschap zult u denken, of liever gezegd `slecht` leiderschap.
Ik blijf er over schrijven, zolang ik iedere keer weer wordt geconfronteerd met het gepruts op dit vakgebied. 

Voorbeeld

Laatst sprak ik een directeur van een bedrijf, die mij vol trots vertelde dat de verhuizing van zijn bedrijf naar een nieuw pand, een positieve uitwerking heeft gehad op de motivatie van de medewerkers en de sfeer binnen het bedrijf. Het toeval wil dat ik iemand ken uit mijn netwerk die al een aantal jaren binnen dat bedrijf werkzaam is en de verhuizing heeft meegemaakt. Deze medewerker/manager geeft duidelijk andere signalen af: er is weinig visie, constant brandjes blussen, een matige procesbeheersing en managers die onvoldoende weten wat er op de werkvloer gebeurt. 

Nu realiseer ik mij heus wel dat beide meningen enigszins ‘gekleurd’ zijn. De directeur is enthousiast over de nieuwe behuizing en ziet zaken door een nogal roze bril. Mijn ‘netwerk’ manager zijn/haar mening wordt ook enigszins vertroebeld door heel veel input vanuit de werkomgeving. Toch is het verschil tussen de beleving van beide personen redelijk groot te noemen. Vanuit mijn Symion gedachte denk ik: ‘hier is werk aan de winkel!’

Stand van zaken………….

Voor veel managers is LUISTEREN (met hoofdletters) naar medewerkers en klanten erg lastig. Daarnaast zijn zij zich vaak onvoldoende bewust van de voorbeeldfunctie die zij hebben. Veel managers en directeuren vinden zichzelf en hun eigen rol, belangrijker dan het doel (visie) dat wordt nagestreefd.
Dit betekent dat besluiten die worden genomen, grotendeels door de persoonlijke belangen en pretenties van de directeur of manager worden beïnvloed.

Leidinggevenden die denken dat ‘de baas spelen’ hetzelfde is als een visie ontwikkelen, een voorbeeldfunctie hebben en medewerkers ontwikkelen, komen er gaandeweg achter dat dit zeker niet zo is. De druk van boven naar beneden en vice versa wordt als vervelend, ongemakkelijk en storend ervaren. De spanning die dan ontstaat binnen de hoofdjes van deze managers, vertalen zij meedogenloos door naar de werkvloer. En ja hoor, we hebben weer een trosje burn-outs bij medewerkers te pakken De leidinggevende volgt dan later vanzelf, maar dan is er al (te) veel schade aangericht.
De indruk heerst dat het percentage onvoldoend getalenteerde en toegeruste managers veel hoger is dan we willen toegeven. Dit zegt natuurlijk ook iets over het inschattings- en beoordelingsvermogen van menig directieteam, hoger management en HR afdelingen.

Hoe nu verder…………

Een goede balans tussen gepaste nederigheid van de manager en situationeel sterk (voorbeeld) leiderschap is een uitstekende basis (voedingsbodem) voor de motivatie van uw medewerkers.
Tevens leidt dit ertoe dat afdelingen voldoende zelfstandig kunnen gaan opereren. 

Bedrijven en organisaties zitten constant in een fase van verandering en ontwikkeling. Realiseert u zich dan dat; ‘Medewerkers willen best veranderen, maar zij willen niet veranderd worden!’

Wij van de Symion Coöperatie helpen/ondersteunen leidinggevenden in diverse managementrollen om hun leidinggevende capaciteiten, aanleg en talent op een juiste manier te ontwikkelen.

Bel me als u meer wilt weten over dit interessante onderwerp. Ik neem de tijd voor u. Het telefoonnummer is 055-3031431 of kijk op www.symion.nl voor nog meer blogs. U kunt zich op onze site ook inschrijven voor de nieuwsbrief. 

Graag tot ziens

Deel dit met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gerelateerde blogposts