Spekt uw levensloopregeling de fiscus?

Levensloopregeling: het overgangsrecht stopt op 31 december 2021.

Ga jij of één van je medewerkers véél belasting betalen omdat je vergeten bent om tijdig een verstandige keuze te maken?

Weet je het nog, de levensloopregeling die in 2006 van start ging? Door deze regeling was het mogelijk om fiscaal vriendelijk bruto inkomen te reserveren voor bijvoorbeeld zorgverlof, een sabbatical óf om eerder te kunnen stoppen met werken. Op 1 januari 2012 is de regeling door het toenmalig kabinet afgeschaft, mede omdat het niet meer wenselijk was dat mensen eerder stopten met werken.

Door alle deelnemers is er toen een spaarpot ontstaan van zo’n 5 miljard euro.
De schatting van de Nederlandse Vereniging van Banken is dat er nu nog ongeveer 1,5 tot 2 miljard euro op de speciale levenslooprekeningen staat.

Als je op 1 november nog een tegoed hebt staan op deze speciale levenslooprekening bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling zal deze dat eind 2021 aan je uitkeren.

Het fiscale voordeel zal door deze verplichte uitkering ineens weg zijn omdat de uitkering bovenop je huidige inkomen zal komen. Met andere woorden: je zal al snel het hoogste tarief van 49,5% aan de belastingdienst moeten aftikken. Ook kan het voorkomen dat bij een lager bruto inkomen je toeslagen zoals zorg- of huurtoeslag komen te vervallen, omdat je opeens een hoger inkomen hebt.

Er zijn mogelijkheden om deze verplichte ‘donatie’ aan de fiscus te voorkomen of te beperken. Je kunt het opgebouwde tegoed omzetten in een lijfrenteregeling, alsnog een sabbatical nemen of het spaartegoed toevoegen aan je opbouw van je pensioen. Dat laatste zal overigens niet bij elk pensioenfonds mogelijk zijn.

Al met al is het een complexe materie wat individueel maatwerk vereist, waarbij de specifieke mogelijkheden bekeken moeten worden. Er zijn meerdere mogelijkheden om te voorkomen dat je in 2021 ál je fiscale voordeel gaat terugbetalen aan de belastingdienst.

Het advies van Symion: Laat je tijdig goed adviseren door een financieel planner. Nú kan je zelf nog de keuze maken. Wacht niet te lang.
Het is sowieso verstandig na te denken over hoe je ‘levensloop’ het voor jou ideale pad volgt. Wij helpen mensen het maximale uit zichzelf te halen, maar adviseren ook over hoe je prettig, respectvol en waardig kunt afbouwen. Hoe? Neem gerust contact op als je vragen hebt over deze regeling of andere levensloop vraagstukken. Bel met Symion algemeen of rechtstreeks met Eef 06-21214390.

Deel dit met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gerelateerde blogposts