Spannend is niet alleen maar leuk!

Op het moment dat ik dit schrijf, worden de stemmen in Amerika geteld. Biden staat op lichte voorsprong, Trump maakt rare sprongen. De opkomst is de hoogste in 100 jaar! Het zijn spannende verkiezingen.

Het is nu ook weer niet zo dat de spanning rond de US-verkiezingen ons bevriest. Dat zou er nog eens bij moeten komen. En toch kunnen dingen die je ervaart zo spannend zijn, dat je ‘bevriest’. Wij hebben het recent meegemaakt. 

Virtual Reality ervaring

Gisteren hebben enkele van mijn collega’s en ik een demonstratie van het gebruik van Virtual Reality (VR) bij stressmanagement beleefd. Uitgerust met een hartslagmonitor, een VR-bril en in elke hand een controller word je virtueel in een spannende omgeving geplaatst. Een gameachtige omgeving met obstakels, waarin je opdrachten gaat uitvoeren. Collega’s en de begeleider observeren je en zien op een computerscherm wat jij in je VR-bril ziet. Ook verschillende variabelen, zoals hartslag en de mate van stress die de speler ervaart tijdens het uitvoeren van de opdrachten, zien zij direct.

Ondanks het feit dat de omgeving er als een tekenfilm uitziet, waan je je werkelijk in die bewuste omgeving. Voor een hoog realiteitsgehalte krijg je er verschillende, uitdagende opdrachten te doen.

Ik stap met de bril op in een ruimte die een toren bleek met een lift. Ik begin met wat rondkijken, lopen en opstapjes nemen. Op een goed moment neem ik de lift omhoog, omhoog, nog verder omhoog….. De lift stopt op duizelingwekkende hoogte met een panoramisch uitzicht. Fenomenaal! Op die hoogte zie ik voor mij een loopplank boven de afgrond waarop aan het uiteinde een edelsteen ligt. Je snapt het al: de opdracht is dat ik die loopplank op ga om de edelsteen te pakken. Daarna moet ik van de loopplank afstappen, zodat ik in de virtuele diepte stort. Ik kan mijzelf ‘redden’ door tijdens die val een touw vast te pakken. WWWhhhhaaaaa……

Aan of uit staan

Sommige van de ‘hindernissen’ kun je alleen maar nemen als je jezelf ‘aan’ of ‘uit’ zet. ‘Aan’ is volledig gefocust en ‘uit’ is volledig ontspannen. Je wordt daarmee gedwongen jezelf bewust van aan naar uit en andersom te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door je ademhaling van langzaam en diep naar snel en oppervlakkig te veranderen.

In het spel kun je zien of je ‘aan’ of ‘uit’ staat, op basis van hartcoherentie meting. Hartcoherentie meet variatie in je hartritme (HRV), een belangrijke stressindicator. Het gebruiken van de HRV en het effect op stress passen wij al langer toe via de Hearthmath meting bij individuele interventies.

Werken met VR leert de deelnemer om dat ‘aan en uitzetten’ heel bewust te doen. De presentatie laat zien dat het werkt en geeft waardevolle feedback.

Voelen dat het werkt    

‘Aan’ of ‘uit’ staan voel je direct in je lichaam. Naarmate je de techniek van het ‘aan- of uitzetten’ beter beheerst, kun je dat na enige oefening in een ‘game-omgeving’ ook zonder de VR-technieken. Je leert daardoor effectief te handelen in spannende situaties. Je bent er beter tegen opgewassen.  

En wat deed het met ons?

Veel, bijna niet uit te leggen, maar zeer realistisch, leuk, maar ook zeer spannend. Sommigen van ons wisten alle hindernissen te nemen, anderen niet. We hebben het bevriezen daadwerkelijk gezien en ook gemerkt dat je die situatie direct kunt beïnvloeden door je zelf aan of uit te zetten. 

Wat gaan we ermee doen?

In elk geval gaan we het gebruik van de hartcoherentie meting nog meer in onze dagelijkse praktijk, waarbij stress ervaring aan de orde is, toepassen. Bovendien gaan we meer doen met de onvoorstelbaar mooie mogelijkheden van Virtual Reality. Wij danken Andre Lollinga van Atacdemycoaching die ons deze ervaring heeft gegund.

Als u meer wilt weten over onze ervaringen met deze VR Demo of met het effectief omgaan met stress, neem dan contact met mij op:

Alex Janssen
via telefoon of WhatsApp: 06-15063731, of via mail: alex@symion.nl 

Deel dit met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gerelateerde blogposts