Eindelijk weer contact!

Fysiek aanwezig

Vorige week ben ik gestart met het geven van een training ‘Programmamanagement’. In een zaal! Wat een feest. En ik was niet de enige die hunkerde naar fysiek samenzijn. Ook de deelnemers waren blij dat ze in fysieke aanwezigheid (op 1,5 meter) weer met elkaar contact hadden.

Voor mij was het meer dan een half jaar geleden dat dit voor het laatst gebeurde. In dat halve jaar heb ik vooral veel op afstand gewerkt. Beter dát, dan helemaal geen contact. Nu ik weer met een groep heb samengewerkt, valt pas echt op wat ik gemist heb.

Non-verbaal geeft betekenis

In de interactie tussen mensen gebeurt non-verbaal ontzettend veel. Die informatie krijg je via Teams of Zoom slechts ten dele/amper door. En dan nog vervormd ook. In de communicatie tussen mensen is het aandeel van de non-verbale communicatie ontzettend groot (sommige onderzoeken zeggen: 93%). We gebruiken dit in onze dagelijkse routine voortdurend zonder dat we ons dat bewust zijn. Uit de non-verbale reacties blijkt of de ander ons begrijpt, sluipen er subtiele dubbele bedoelingen in door, spelen we spelletjes. Laten we zien wat we echt voelen, etc.

Zonder deze informatie raken we elkaar kwijt in de communicatie. Als we elkaar al gevonden hebben… Het non-verbale deel zorgt voor het echte contact, geeft betekenis, maakt duidelijk, heeft invloed op de relatie. Dit maakt duidelijk dat mensen sociale wezens zijn. Zonder contact gaat er iets stuk. We hebben de ellende gezien van ouderen die in verpleeghuizen in isolement zitten. Maar ook de illegale feesten van jongeren zegt iets over de behoefte aan contact. Hoe lang houden we het nog vol? En wat compenseert het gemis voldoende om het lang genoeg vol te houden?

Kies voor echt contact

Ik hoop dat ieder ‘sociaal verband’, zoals een gezin, school, vereniging en dus ook iedere organisatie nu weet hoe belangrijk ‘echt contact’ is. Dat we elkaar ‘horen’ en ‘zien’. Dat we elkaar aandacht kunnen geven en voor elkaar kunnen zorgen, opbeuren, ondersteunen, inspireren. Alleen in verbinding met die anderen gaat dat werken. Dan gaat de communicatieve boodschap werken. Dat heeft het afgelopen jaar mij wel geleerd. Ik zal, nog meer dan anders, organisaties helpen die verbinding met elkaar te versterken. Om te helpen van werken een feest te maken.

Ook behoefte aan echt contact? Je kunt mij altijd telefonisch of via whatsapp bereiken: 06 4426 4418

Deel dit met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gerelateerde blogposts