De meeste mensen deugen…. voor iets!

Onlangs heb ik het boek van Rutger Bregman gelezen: ‘De meeste mensen deugen.’ Een aanrader, ook al kan ik me voorstellen dat je bij sommige mensen twijfels hebt.
Desondanks geeft Bregman in zijn boek zoveel bewijzen van fantastische dingen die mensen doen, dat mij dat werkelijk inspireert. Bovendien sterkt het mijn overtuiging. Ik geloof namelijk ook in het goede van mensen, ook al lukt het bij sommigen niet altijd dat even goed uit te drukken.
Op dat punt valt er voor sommigen nog heel wat te leren.

TMA

Binnen Symion gebruiken we onder andere TMA als instrument om mensen een spiegel voor te houden, waarin ze hun talenten en competenties scherp(er) zichtbaar krijgen. Bovendien werken we er mee in teams; hoe maak je in een team effectief gebruik van alle aanwezige talenten. Immers, iedereen beschikt over vele talenten. Per definitie. In dat opzicht volgen we Rutger Bregman volledig.

Wat we soms zien, is dat bepaalde talenten niet goed tot hun recht komen. Mensen worden ingezet voor werkzaamheden of taken die ze niet goed beheersen. Dat kan eens incidenteel voorkomen en meestal verloopt dat zonder al te grote problemen. Gebeurt dat echter structureel -mensen moeten voortdurend iets doen waarvoor ze eigenlijk geen talenten hebben- dan ontstaan er problemen. Bout gesteld zou je kunnen zeggen dat deze mensen niet goed functioneren (niet deugen). Ligt dat nu aan die mensen?

Oplossing

We snappen direct dat het antwoord hierop ontkennend moet zijn. Maar toch ligt de valkuil op de loer. Vaak zijn we te snel met (ver)oordelen van de persoon, terwijl we beter de gehele situatie moeten meenemen. Het is immers de combinatie van talenten en taken die niet goed is afgestemd. Iedereen deugt voor iets! Beter is het te onderzoeken welke talenten iemand meeneemt en op welke plek die het beste tot hun recht komen. Iemand met een lage score op ‘aandacht voor details’ zal heel veel moeite hebben met werk waarin details cruciaal zijn. Die persoon zal fouten maken, hoe goed die zijn best ook doet. Iemand met zo’n talent komt veel beter tot zijn recht bij een rol waar precies en nauwkeurig werken cruciaal is. Hij zal er zelfs door gemotiveerd raken. Iedereen wordt daar gelukkig van: de betreffende persoon die kan doen waar die goed in is en gewaardeerd om zijn accuratesse. En de organisatie, vanwege het gemakkelijker bereiken van hoge kwaliteitseisen die bijvoorbeeld klanten stellen.

Talenten benutten

Rutger Bregman heeft gelijk. De meeste mensen deugen. Het is alleen de kunst een plek te vinden waar dit deugen maximaal wordt benut. Wanneer komen de talenten goed uit de verf? Wat is dan de goede plek voor iemand? Waar kunnen zijn of haar talenten het beste voor worden ingezet? Met wie kan deze persoon het beste samenwerken? Hoe vullen ieders talenten elkaar aan en ontstaat er meerwaarde?

Door met deze vragen aan de slag te gaan en de organisatie in te richten met de talenten als richtsnoer, ontstaan de ideale omstandigheden voor deugdelijke resultaten. Gevolg: blije mensen, goede producten en diensten, met enthousiasme en plezier voortgebracht tegen lagere kosten.

Symion kan op teamniveau in kaart brengen welke talenten beschikbaar zijn binnen het team en in welke mate die worden ingezet binnen het team. Vooral in situaties waarin de samenwerking niet optimaal verloopt, is het zeer waardevol een teamscan te maken. Op basis van deze scan geven wij u concrete tips en adviezen die tot effectieve samenwerking leiden én een hoger rendement.

Hoe? Neem even contact op en we vertellen u graag hoe binnen afzienbare tijd een nog groter rendement uit de samenwerking mogelijk is.

Deel dit met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gerelateerde blogposts