Confirmation Bias: Héb jij wel gelijk?

Mooie term hé. Dat dacht ik ook toen ik deze voor het eerst hoorde. Maar nu ik weet wat het is, zie ik dat fenomeen doorlopend om me heen en als ik heel eerlijk ben heb ik er zelf ook last van.

Wat is het eigenlijk?
Een confirmation bias, ook wel bevestigingsbias of bevestigingsvooroordeel genoemd, is een  toestand waarbij informatie wordt gebruikt die je bestaande overtuigingen of vooroordelen bevestigt.

Je zoekt ‘bewijs’ dat jouw mening of overtuiging ondersteunt, terwijl je voorbeelden, of informatie negeert die dat idee in twijfel trekken. Door alleen details te onthouden die je overtuigingen ondersteunen, mis je vaak belangrijke informatie.

Zo beïnvloedt het ook de manier waarop je onderzoek doet en informatie verzamelt, en de manier waarop je informatie interpreteert en herinnert.  Je interpreteert informatie op een manier die jouw ideeën ondersteunt.

Dus wanneer mensen willen dat een bepaald idee of concept waar is, geloven ze uiteindelijk dat het waar is.

We zijn geneigd te geloven wat we wíllen geloven!

Wat doet de confirmation bias eigenlijk?
Het beïnvloedt je en niet zo’n beetje ook! Het bepaalt hoe je naar het nieuws kijkt, hoe je politieke discussies volgt, hoe je zoekt op internet en hoe je de krant leest.

Google, maar ook online adverteerders, spelen er op in. Omdat ze veel over je voorkeuren te weten komen, kunnen ze artikelen aan je presenteren die je waarschijnlijk zullen aanspreken.

Festinger (1957) heeft een theorie ontwikkelt die suggereert dat we de drang hebben om al onze meningen en gedragingen in harmonie te houden en misafstemming te vermijden.

Dus als er meningen voorbij komen die anders zijn dan die van jou, dan maakt dat je onrustig. Door bewijs voor je gelijk te zoeken hoop je, wellicht onbewust, dat die rust weer terug keert.

Moeten we er wat mee?   
Ik heb de neiging om die vraag met ja te beantwoorden maar realiseer me tegelijkertijd ook wel hoe moeilijk dat is. Ik zei al eerder dat ik er zelf ook steeds mee geconfronteerd wordt.

We zouden ons evenwel ook moeten realiseren dat we daarmee soms ongewilde en zelfs schadelijke situaties zelf in stand houden. ‘Liever dat maar doen wat niet zo goed voor me is, want dan weet ik wel waar ik aan toe ben’.

Ik adviseer je dus om informatie die je hoort of vindt niet als een bedreiging, maar ook niet als ‘de waarheid’ te zien. Wel om het aandacht te geven, net als andere zienswijzen, en vervolgens je eigen weldoordachte besluit te nemen. Ingegeven dus door wat jij vindt, en niemand anders.

Maar het begint allemaal met bewustwording: Betrap jij jezelf wel eens op de Confirmation Bias?          

Alex Janssen, Coach van professionals  

Deel dit met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gerelateerde blogposts